Granada'da 3 günde gezilecek yerler | Gün 1 - Cuma
Jaén'de Erasmus yapmakta olan Gambialı arkadaşımı Granada'da ağırlayacağım için çok heyecanlıydım. Bir o kadar da gergindim, üç gün boyunca Granada'da gezilecek yerler neresidir, Granada'da mutlaka nereyi görmeli diye düşündüğüm için. Ama sonuç çok güzel oldu ve benim gibi Granada'da üç günde ne yapılır diye düşünenler varsa bu içeriğin faydalı olacağına eminim. Granada Ulu Camisi'nden Elhamraya uzanan bu üç günlük Granada turuna hazırsanız başlayalım!
Önizleme tadında kısa bir video izlemek isterseniz buraya buyrun.
Gün 1 - Cuma
Granada'da cumalar, ruhu besleyen, kalplerin birbirine Allah rızası için uzanıp köprüler kurduğu bir ortam sağlayarak çok güzel ve bereketli geçiyor. Bu yüzden arkadaşımın cumaya yetişebilmesine çok sevindim. 1. gün Granada rotasını, camiye giderken ve camiden dönerken şehrin dokusunu anlayabilecek şekilde ayarladım.
Calle Calderería Nueva
Camiye ulaşmak için Fas esintileri sunan (hediyelik eşyalar, kilimler, çeşitli çaylar satan dükkanlar, bu çayları tadabileceğiniz teterialar) bu yoldan geçiyoruz.
Eğer şehir merkezinden geliyorsanız Caldereria Nueva yoluna ulaşmadan önce Plaza de Trinidad ve Granada Katedrali'nin de yanından geçebilir, şehrin simge yerlerinden ikisini daha görmüş olabilirsiniz.
Caldereria Nueva yolunun sonunda hatları kırmızı boyayla geçilmiş, kendisi beyaz boyalı bir kiliseyle karşılaşacaksınız. Bu yol ve kilise, Memories of Alhambra isimli kore dizisindeki çekim mekanlarından da biri. Buradan itibaren camiye 10 dakika yolunuz kalıyor, ancak güneşin tepede olduğu saatte yokuş çıkmak pek kolay değil. O yüzden, rahat ayakkabılar giymenizi ve şapka ya da yelpaze almanızı öneririm.
Granada Ulu Camisi
Namaz vaktinden önce gelirseniz ezanın okunduğunu duyabilirsiniz. Burada ezan, hoparlör ile değil, çıplak sesleriyle okunuyor. Cuma saatinden biraz önce turist ziyaretine kapatılıp sadece ibadet etmek isteyenlerin girmesine izin veriyorlar--bahçesi Elhamra'ya baktığı için turistlerin ziyaret ettiği bir yer.
Hutbe, önce Arapça sonra İspanyolca veriliyor. İspanyolcasını, websitelerinde her hafta yayınlıyorlar, buradan ulaşabilirsiniz. Cumaya katılım oldukça yüksek. Kadınlar kısmı, mübalağasız, dolup taşıyor, Maşallah.
Kuskus
Gönüllülerin gönüllerine bağlı olarak cumadan sonra kuskus yeniyor, ve hayır, bizim bildiğimiz kuskus değil. Türkiye'de kuskus dediğimiz şey, makarnaya benzeyen bir yemekken burada Fas kültüründen gelen kuskus, bizim kısır yaptığımız ince bulgurla yapılıyor. İnce bulguru geniş bir kaba alıp üstüne haşlanmış havuç, ortasına da et koyuyorlar. Sanırım, zerdeçal da ekliyorlar çünkü tadlı bir tadı ve kokusu oluyor. Açıkçası, ince bulguru bu şekilde hiçbir işlemden geçmeden yemeye alışkın olmadığımız için --kısırda kaynamış suda bekletiyoruz, köfte yaparken de zaten pişiyor– bana çiğ bir yemek yiyormuşum gibi geldi. Açıkçası, bulgur ve etle beraber tatlı tadın gelmesi de pek hoşuma gitmedi. Farklı yemekler denemeye alışkın olmayan arkadaşım da çok beğenmedi. Ama böyle bir ortam olması ve hep birlikte yemek yenilmesi çok güzel.
Albayzin ve Elvira Kapısı
Cami'nin olduğu bölgeye, evlerin beyaz olmasından dolayı Albayzin denmiş. Hem Albayzin mahallesini arkadaşıma tanıtmak için hem de onun Granada'nın karakteristik yapısını oluşturan dar ara yollarını keşfetmesini sağlamak için camiden Elvira Kapısı'na kadar yürüdük.
Farklı ara yollara sapmaktan çekinmeyin.
Her yol, Granada'nın keşfedilmeyi bekleyen farklı bir köşesini sunuyor, özenle işlenmiş bir dış kapıdan, şehri panoramik görebileceğiniz seyir yerlerine... (Ama -Elhamra'yı solumuza alırsak- sola çok da sapmayın, yoksa Elvira Kapısı'na giden rotamızdan sapmış oluruz. Saparsanız da şehrin merkezine inip yine Granada'nın farklı köşelerini keşfetmeye devam edebilirsiniz, sorun yok. Ama biz bunu zaten 2. gün yapacağız :))
Elvira Kapısı, 11. yüzyılda inşa edilmiş olup o zamanki şehre ana giriş yapabileceğiniz ana kapı. Kapının gerisinde ve ilerisinde iki farklı zamana ait iki farklı şehir görmek çok ilginç bir duygu.
San Juan de Dios Bazilikası
Elvira Kapısı'ndan geçtikten sonra kendimizi şehrin akışına bırakıp yola devam ediyoruz. Burada, biri lise olan iki tane tarihi bina gözümüze çarpıyor: IES Padre Suarez ve Granada Bölgesel Eğitim Delegasyonu binaları. Dış mimarileri gerçekten çok ilgi çekici. Biraz daha evam ettiğimize San Juan de Dios Bazilikası'na gelmiş oluyoruz. Bu basilikanın çatısını, Albayzin sokaklarından aşağı inerken denk geldiğimiz bir seyir yerinde görmüştük, şehrin içinde göze çarpan bir mimarisi vardı. Giriş, ücretli olduğu için dışarıdan bakmakla yetiniyoruz. Siz girmek isterseniz buradan bilgilere ulaşabilirsiniz.
Granada Üniversitesi Fakülteleri
Granada Üniversite'nin fakültelerine, şehre yayılmış farklı tarihi binalar ev sahipliği yapıyor. Bu yüzden eski binaların dokusunu anlamak için birkaç fakülteyi listenize ekleyebilirsiniz. Benim rotamı takip ederseniz San Juan de Dios Bazilikası'ndan sonra Hukuk Fakültesi'ni, ardından da merkezdeki Çeviribilim Fakültesi binalarını gezebilirsiniz. Arkadaşım hukuk okuduğu için, özellikle Hukuk Fakültesi'ni, Granada'da ilk gün yapılacaklar listemize eklemiştik.
Hukuk Fakütesi'nin binası çok güzeldi, birden fazla iç bahçesi vardı (sayamadım) ve gezmesi çok keyifliydi. Siz de Granada Hukuk Fakültesi'ni kısaca gezmek isterseniz aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Çeviribilim Fakültesi'nden kısa bir kesit içinse:
Ardından, hem arkadaşım yorulduğu için hem de akşam olduğu için eve dönüp günü kapatıyoruz.
Granada'da nerede helal yemek bulurum?
- Elvira Kapısı'nın Albayzin tarafında kalan bölümünde --Elvira sokağı olarak adlandırılıyor– çok fazla helal yemek bulabileceğiniz restoran var. Fiyatlar ortalama 10 euro.
- Şehrin merkezinde (Plaza de Nueva) birkaç sefer dürüm aldığım ve çok beğendiğim bir yer var ama haritada bulamıyorum :'). Bulursam hemen güncelleyeceğim. Şunu da eklemek istiyorum, şehrin genelinde dürümcü bulmak çok kolay ama hepsinin kalitesi hakkında yorum yapamayacağım.
Peki yemek değil de tatlı yemek istersem?
- Merkeze yakın bir yerde Minuit Cafe isminde tatlı, küçük bir kafe var. Burada hem browni, kruvasan gibi atıştırmalıklar yiyebilirsiniz hem de isterseniz somon, baget gibi farklı çeşit ekmeklerinden alabilirsiniz. Sorduğumda, kafedeki her şeyin helal olduğunu sordular.
- Diğer bir kafeyse, Elvira Kapısı'ndan San Juan de Dios Bazilikası'na giden yolda tevaffuken karşımıza çıkan Atypica Coffee. Yine sorduğumuzda kafedeki her şeyin helal olduğunu söylediler. Hem hafif bir kahvaltı yapmak için hem de güzel bir kahve içmek için uğrayabileceğiniz bir yer. 3. gün buraya tekrar geleceğiz.
- Son olarak, vegan ve vejetaryan yiyecekler sunan MiMiMi Granada var, Instagram üzerinden sorduğumda da helal gıda tüketen birçok müşterilerinin olduğunu ve ürünlerinin Sharia'ya (şeriat) tamamen uyduğunu söylediler. Henüz gidip deneme imkanım olmadı ama farklı opsiyonlar arayanlar için yine de koymak istedim.